Hva gjør oss nordmenn mer stolte enn når Petter Northug spurter ned svenskene på oppløpet eller når Magnus Carlsen år etter år blir verdensmester i sjakk. Noen nordmenn gjør oss bare litt ekstra stolte over å være norske.Listen over Nordmenn som har oppnådd store bragder, både her hjemme og ute i den store verden er lang. Kanskje betyr Roald Amundsens polarferder mye mer enn ulike gullmedaljer i sportsarrangementer, men hva som gjør oss stolte over å være norske er svært individuelt.

Thor Heyerdahl

Da spillefilmen Kon-Tiki ble nominert til både Oscar og Golden Globe i 2012 var vi nordmenn utrolig stolte over å vise verden hva Thor Heyerdahl oppnådde i hans karrière. Thor Heyerdahl er virkelig en nordmann som gjør oss stolte. Han var en noe eksperimentell arkeolog, forfatter og en stor eventyrer. Forskningen til Heyerdahl møtte stor motbør i sin tid, men Heyerdahl ga aldri opp når han skulle bevise noe. I Kon-Tiki ekspedisjonen som han også filmet og vant Oscar for, beviste han at polynesiske flåter kunne ha en mye bedre sjødyktighet enn hva man tidligere hadde trodd. Dette er bare ett av de fantastiske eventyrene Heyerdahl opplevde som forsker. Thor Heyerdahl ble født i Larvik i 1914 og døde i Italia i 2002, 87 år gammel

Johnny Lodden

En som gjør poker-entusiastene svært stolte over å være norsk er Johnny Lodden. Den profesjonelle pokerspilleren på Team PokerStars ble født juni 1985 i Jørpeland. Han er spesielt kjent for sitt fantastiske spill under de store online turneringene. I dag blir han sponset av PokerStars og spiller ofte under navnet «bad_ip» eller «Lars-Magne» For en kort periode var han også den mestvinnende spilleren i cash-games spill. Johnny Lodden vil delta i neste sesong av EPT. I 2013 skal han ha vunnet turnerings-gevinster på over 1 250 000 $, etter å ha havnet i pengene tre ganger i WSOP turneringene og hele åtte ganger i EPT turneringene. Johnny Lodden er et offisielt medlem av Team PokerStars Pro.

Bjørn Dæhlie

Da de 17. Olympiske vinterleker ble avholdt på Lillehammer i 1994 var vi nordmenn utrolig stolte over å ha fått OL, men også for alt det flotte vi hadde å vise frem i landet vårt. Norge var i over to uker et stort utstillingsvindu og jubelen var høy da Juan Antonio Samaranch uttalte, at dette var de beste vinterlekene noensinne. En av utøverne som virkelig gjorde oss stolte i februar 1994 var skiløperen Bjørn Dæhlie. Han tok OL gull på 10 km klassisk og 15 km jaktstart. Tilsammen tok han fire OL medaljer på Lillehammer. Da han la opp i 2001 hadde han vunnet åtte olympiske gull og ni VM gull. Dæhlie vant også verdenscupen sammenlagt hele seks ganger med totalt 46 enkeltseire. Bjørn Dæhlie underholdt ikke bare nordmenn i tusenvis av tv-seere, men han gjorde oss også spesielt stolte over å være norske og at vi hadde verdens beste skiløper.

Anerkjennelse

Alle går i løpet av livet med en drøm om å bli anerkjent. Kanskje klarer man det også innenfor sitt spesialfelt, men oppnår ikke den anerkjennelsen andre igjen får. Her er idrettsutøverne i en helt unik klasse for seg selv. For hva gjør vel ikke nordmenn mer stolte enn å vinne VM på ski? Det var også mange som var stolte over å være norske da Norge slo Brasil 2-1 i fotball VM i 1998. Men hva med de som ikke synes, som gjør en stor innsats hver eneste dag for andre mennesker, hva med dem? Kanskje får de sin fortjente anerkjennelse av lokalsamfunnet eller på arbeidsplassen sin. Norge har så mange helter og det er mange som gjør oss stolte hver eneste dag.